Zgaga – przyczyny, objawy i leczenie

Zgaga to uciążliwa przypadłość, która powoduje pieczenie, zaczyna się w żołądku, a kończy w przełyku. Przyczyną tej dolegliwości jest cofanie się treści żołądkowej do przełyku, co może powodować jego podrażnienie. Przypadłość jest najczęściej lekceważone, ale może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Jakie są przyczyny, objawy i jak skutecznie leczyć zgagę?

Zgaga – przyczyny

Zgaga najczęściej pojawia się po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku, który powoduje zwiększone wydzielanie soków żołądkowych, ale nie zawsze. Niektóre osoby mogą cierpieć na tę dolegliwość po spożyciu produktu lub posiłku ze składnikiem, którego organizm nie toleruje. Mogą to być słodycze, niektóre owoce lub inne produkty. Dlatego ważne jest, aby obserwować reakcję swojego żołądka, aby wiedzieć, których produktów unikać w diecie.

Zgaga dopada wiele osób w okresach świąt, podczas których stoły uginają się do różnego rodzaju pysznych potraw. Ich nadmierne spożycie powoduje wydzielanie nadmiaru soków żołądkowych, co najczęściej kończy się zgagą. Jednak ta przypadłość w tej sytuacji jest uzasadniona, gorzej natomiast, jeśli zgada pojawia się samoistnie nawet po spożyciu lekkostrawnego posiłku.

Zgaga jako skutek refluksu żołądkowego

Zgaga może być również wynikiem refluksu żołądkowego, który powoduje cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Otóż naturalne jest, że u zdrowej osoby po zjedzeniu obfitego posiłku treść może się cofać w pozycji pochyłej lub leżącej, ale jeśli przypadłość ta występuje często i samoistnie to oznacza, że z układem pokarmowym dzieje się coś niedobrego. W takim przypadku najlepiej jest udać się do lekarza, który dokładnie oceni sytuację.

Zgaga – objawy

Do najczęściej występujących objawów zgagi należą:

  • pieczenie zamostkowe sięgające do górnej części przełyku
  • wzdęty brzuch
  • uczucie kwasoty w ustach
  • kwaśne bekanie

Najczęściej chorzy sami leczą objawy zgagi, ale jeśli przypadłość jest spowodowana chorobą układu pokarmowego to należy ją leczyć farmakologicznie.

Zgaga – leczenie

Leczenie zgagi polega przede wszystkim na unormowaniu produkcji soków żołądkowych. Najczęściej pacjenci przyjmują leki z grupy antagonistów receptorów H2, które obniżają produkcję kwasów żołądkowych, a także  z grupy inhibitorów pompy protonowej, które zmniejszają wydzielanie kwasu solnego. Jeśli zgaga jest wynikiem innych chorób układu pokarmowego to dalsze leczenie polega na usunięciu przyczyny.

Zgaga – dieta

Dieta u osób cierpiących na zgagę jest bardzo ważna ponieważ nie powinna pobudzać produkcji kwasów żołądkowych, dlatego musi być lekkostrawna. Z diety warto wykluczyć:

  • alkohol, który podrażnia żołądek
  • potrawy tłuste, które są ciężkostrawne
  • nadmiaru soli
  • ocet
  • ostre przyprawy
  • owoce cytrusowe
  • ciężkostrawne ciasta i desery

Warto obserwować swój organizm, aby wiedzieć, które produkty powodują powstawanie zgagi.

W diecie, która zapobiega powstawaniu zgagi powinny znaleźć się takie produkty jak:

  • białe pieczywo
  • kasze i biały ryż
  • gotowane warzywa i owoce
  • soki rozcieńczone z wodą
  • słaba herbata
  • woda niegazowana

Osoby cierpiące na zgagę powinny stosować dwie główne zasady, aby uniknąć uciążliwych dolegliwości:

  1. Nie przejadać się, aby nie obciążać żołądka.
  2. Unikać produktów, które powodują zgagę.

Nieleczona i przewlekła zgaga może prowadzić do zapalenia przełyku, a nawet wrzodów. Dlatego w przypadku przewlekłych objawów warto udać się do lekarza, który w razie potrzeby zastosuje odpowiednie leczenie.

Treści zawarte w serwisie amamed.pl mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym stopniu nie zastępują kontaktu użytkownika serwisu z lekarzem, do którego powinien się zgłosić w przypadku wystąpienia objawów choroby. Administrator serwisu nie ponosi konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji z zakresu wiedzy specjalistycznej zawartych  w serwisie amamed.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*